Monday, September 7, 2015

„pe lângă plopii fără soț”, Mihai Eminescu

Gândindu-mă la Eminescu, mă întrebam ce face un erou, un simbol al acestei tari în decursul unei zile?!…

Trezirea la ora 6 dimineața. Când somnul este cel mai dulce, telefonul îți mângâie urechile cu un cântecel. Mai lenevești câteva minute și te apuci cu entuziasm de îndeplinirea agendei…

S-a început Universitate, deci primul lucru – te duci s-o vizitezi… Pe drum ai „marele noroc” să întâlnești oamenii minunați ai Republicii Moldova, care te trimit la origini foarte (non)diplomat. Ieșind din infernalul transport, în care te-au atins toți (in)voluntar, găsești cu greu printre zecile de clădiri care împânzesc orașul, Universitatea. În auditoriu – nimic nou: aceleași fețe, pe care se citește insuficiență de somn și o oboseala pe care nu ai cum sa o tratei oricat te-ai stradui sa o faci.

Ma rog... Pot continua cu descrierea unei zile asa de fericite din viata unei mari personalitati, dar oare acesta este scopul? Sa vedem daca si ei se confruntau cu gandaci si chemau firme care se ocupa de dezinfectie Bucuresti ca sa scape de anumite ganganii. Eu cred ca nu. Important este sa invatam inca de mici ca valorile acestei tari trebuie apreciate si, mai presus de orice, cunoscute. Multi dintre cei mici nu mai stiu ce inseamna sa ai valori pe care sa le respecti, nu mai stiu ce inseamna sa citesti o carte. Este dreptul lor sa stie care sunt adevaratele valori ale acestei tari, si este de datoria celor de langa ei si a celor care ne conduc sa aiba grija ca acesti oameni sa nu intre in anonimat niciodata.

2 comments: